Ribfixatie versus conservatieve behandeling voor fladderthorax en multipele ribfacturen na stomp thoraxletsel. Een multicenter cohort studie.


R.B. Beks, D. Reetz, M.B. de Jong, R.H.H. Groenwold, F. Hietbrink, M.J.R. Edwards, L.P.H. Leenen, R.M. Houwert, J.P.M. Frolke

Donderdag 24 mei 2018

17:05 - 17:12u in Brabantzaal

Categorieën: Orale presentatie, Traumachirurgie, Vrije voordrachten (V-sessie)

Parallel sessie: V01 Trauma


Introductie

De bewijsvoering voor ribfixatie van een fladderthorax is nog steeds beperkt en nog minder is bekend over de behandeling van multipele ribfracturen. Het doel van deze studie is het vergelijken van ribfixatie met conservatieve behandeling volgens een klinisch behandelingsalgoritme voor zowel patiënten met een fladderthorax als patiënten met multipele ribfracturen.

Methode

Alle patiënten met ≥ 3 ribfracturen, opgenomen in een van de twee deelnemende ziekenhuizen tussen januari 2014 en januari 2017, werden retrospectief geïncludeerd in deze multicenter cohort studie. De primaire uitkomstmaten waren intensive care opnameduur en totale opnameduur voor respectievelijk patiënten met een fladderthorax en patiënten met multipele ribfracturen. Voor alle analyses werd er gestratificeerd tussen fladderthorax en multipele ribfracturen. Om te corrigeren voor potentiele confounders, werd er gebruik gemaakt van propensity score matching.

Resultaten 

Er waren 332 patiënten beschikbaar voor analyse. De gemiddelde leeftijd was 56 (SD 17) jaar en 257 (77%) waren man. Gemiddeld hadden patiënten een ISS van 23 (SD 11) en 8 (SD 4) ribfracturen. Er waren 92 patiënten met een fladderthorax, 37 (40%) kregen ribfixatie en 55 (60%) een conservatieve behandeling. Er waren 240 patiënten met multipele ribfracturen, 28 (12%) kregen ribfixatie en 212 (88%) een conservatieve behandeling. Voor beide patiëntengroepen was er na propensity score matching geen associatie van ribfixatie met intensive care opnameduur, totale opnameduur en de secundaire uitkomstmaten.

Conclusie

Er kon geen voordeel worden aangetoond van ribfixatie, ondanks een klinisch behandelingsalgoritme. Meer studies zijn nodig voordat ribfixatie kan worden geïmplementeerd in de dagelijkse praktijk.