Poster - De invloed van een okselklierdissectie op het voorschijven van adjuvant chemo(-immuno) therapie in het post ACOSOG-Z0011 tijdperk.


I.G.M. Poodt, M.L. Rots, G. Vugts, T. van Dalen, A. Kuijer, B.E.P.J. Vriens, R.J. Schipper, G.A.P. Nieuwenhuijzen

Voorzitter(s): dr. J.P. Deroose, chirurg, Martini Ziekenhuis, Groningen

Vrijdag 25 mei 2018

9:51 - 9:56u in Zaal 80 & 81

Categorieën: Mammachirurgie, Poster presentatie, Vrije voordrachten (V-sessie)

Parallel sessie: V22 Mammachirurgie (deel 2/2)


Introductie

De ACOSOG-Z0011-studie liet zien dat een okselklierdissectie(OKD) bij geselecteerde sentinel-node positieve patienten veilig achterwegen gelaten kan worden. De uiteindelijk klierstatus was echter altijd een belangijke factor voor de bepaling van adjuvant chemo(-immuno)therapie. Deze studie beschrijft de invloed van het minder uitvoeren van een OKD op het voorschrijven van adjuvant chemo(-immuno)therapie.

Methode

Patiënten gegevens, uit de landelijke NABON borstkanker audit (NBCA), zijn gebruikt om de trends in axillaire chirurgie en adjuvant chemo(-immuno)therapie te beschrijven voor alle cT1-2N0M0 sentinel-node positieve borstkankerpatiënten. Univariabele en multivariabele logistische regressie analyses zijn gebruikt voor het aantonen van tumor en patiënt gerelateerde factoren op het voorschrijven van adjuvant chemo(-immuno)therapie.

Resultaten

Tussen 2011 en 2015 steeg het percentage achterwegen gelaten OKD's van 34% tot 92% en vermindere het percentage patienten behandeld met adjuvante chemo(-immuno)therapie van 68% tot 55%. Onafhankelijke prognostische factoren voor het krijgen van adjuvant chemo(-immuno)therapie waren: een jongere leeftijd, hogere tumor graad en stadium en een hogere lymfklierstatus (≥ pN2). Patienten die behandeld waren met een OKD, hadden een significant hogere kans op het krijgen van adjuvant chemo(-immuno)therapie (OR 2.2, 95% BI:1.8- 2.8).

Conclusie

Sentinel-node-postieve borstkankerpatienten(cT1-2N0M0), behandeld met een OKD, hebben een grotere kans op het krijgen van adjuvant chemo(-immuno)therapie dan patienten niet behandeld met een OKD, onafhankelijk van uiteindelijke lymfklierstatus en receptorstatus. De keuze voor chemo(-immuno)therapie is niet enkel gebaseerd op patient/tumor kenmerken, maar ook op de voorkeuren van arts en patient.