Inleiding symposium
Voorzitter(s): dr. J. Vlot, kinderchirurg, Erasmus MC, Rotterdam & dr. W.M.U. van Grevenstein, chirurg-oncoloog, UMCU Utrecht

Vrijdag 25 mei 2018

15:30 - 15:30u in Zaal 80

Categorieën: Algemene chirurgie, Symposia (S-sessie)

Parallel sessie: S36 Werkgroep Patiëntveiligheid - CRM@heelkunde, grenzen open of dicht?


Er is in Nederland een groot aanbod aan CRM trainingen. Het afgelopen jaar hebben wij de diverse CRM cursussen onder loep genomen en gekeken waar de verschillen en overeenkomsten liggen. Op basis waarvan kan een ziekenhuis, een operatieteam of een individuele chirurg een keuze maken uit de verschillende aanbieders?

  • Wordt er gekozen op basis van kosten, uren of inhoud?
  • Is het tijd voor een nationale standaard, een ATLS model voor een CRM training?
  • Hoe is het met de incorporatie van trainingen in de opleiding?
  • Kunnen we met een goede training nog iets betekenen voor de patiënt of is er na invoering van de time out of surpass van CRM geen verdere daling in morbiditeit en mortaliteit meer te verwachten?

Misschien moeten we ook niet méér van een CRM training verwachten en is het bevorderen van de sfeer en communicatie op de operatiekamer al voldoende. Zijn de chirurgen klaar met de piloten en sluiten wij na dit symposium de grenzen in Nederland definitief voor CRM en schrappen wij het voorgoed van de NVvH agenda? Op deze vragen hopen wij gedurende het minisymposium van de commissie patiëntveiligheid u een antwoord te kunnen geven.

Meer info