H.E. Bolkenstein, E.C.J. Consten, J. van der Palen, B.J.M. van de Wall, I.A.M.J. Broeders, W.A. Draaisma
Voorzitter(s): dr. D.M. Scharn, voorzitter congrescommissie NVvH / vaatchirurg, Slingeland Ziekenhuis, Doetinchem & dr. J.M.J. Schreinemakers, vice-voorzitter NVvH / GE-chirurg, Amphia Ziekenhuis Molengracht, Breda
Donderdag 24 mei 2018
11:45 - 11:48u
in Beneluxzaal
Categorieën: Colorectaal (benigne), Orale presentatie, Vrije voordrachten (V-sessie), Best Abstract
Parallel sessie: S06 NVvH Best Abstract
Recidiverende diveriticulitis heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van patiënten. De DIRECT studie heeft de operatieve behandeling van patiënten met recidiverende diverticulitis en/of aanhoudende klachten vergeleken met de conservatieve behandeling. Het doel van de huidige studie was om de kwaliteit van leven na 5-jaar follow-up te analyseren.
De DIRECT studie was een gerandomiseerde studie. Tussen 2010 en 2014 zijn er 109 patiënten geïncludeerd die gerandomiseerd werden tussen electieve sigmoïd resectie (N=53) of conservatieve behandeling (N=56). In de huidige studie was de primaire uitkomstmaat kwaliteit van leven na 5-jaar follow-up, gemeten met de Gastrointestinal Quality of Life Index (GIQLI). Secundaire uitkomstmaten waren de SF-36 score, VAS pijn score, EQ-5D-3L score, morbiditeit, mortaliteit, perioperatieve en lange termijn complicaties.
De gemiddelde GIQLI score was significant hoger in de operatieve groep (118.4 (SD 21.0)) vergeleken met de conservatieve groep (108.3 (SD 20.0)) met een gemiddeld verschil van 9.8 (95%CI 4.0-15.6) (p=0.001)). De SF-36 fysieke score (p=0.001), de EQ5D score (p=0.007) en de VAS pijn score (p<0.001) waren allemaal significant beter in de operatieve groep. In de conservatieve groep ondergingen 26 (46%) patiënten uiteindelijk electieve sigmoïd resectie als gevolg van ernstige aanhoudende klachten.
Electieve sigmoïd resectie resulteerde in een significant verhoogde kwaliteit van leven bij 5 jaar follow-up vergeleken met conservatieve behandeling. Electieve resectie zou daarom vaker aangeboden moeten worden aan patiënten met recidiverende diverticulitis en/of aanhoudende klachten.