E. Kho, L.L. de Boer, K.K. van de Vijver, F.H. van Duijnhoven, M.T.F.D. Vrancken Peeters, H.J.C.M. Sterenborg, T.J.M. Ruers
Voorzitter(s): dr. A.J.G. Maaskant-Braat, chirurg, Máxima Medisch Centrum, Veldhoven
Donderdag 24 mei 2018
17:37 - 17:44u
in Zaal 80 & 81
Categorieën: Mammachirurgie, Orale presentatie, Vrije voordrachten (V-sessie)
Parallel sessie: V13 Mammachirurgie (deel 1/2)
Resectieranden kunnen momenteel niet real time beoordeeld worden tijdens mammasparende operaties waardoor deze in 5-20% van de gevallen tumor positief blijken te zijn. Wij onderzoeken hyperspectrale optische imaging als techniek voor het intra-operatief beoordelen van resectieranden en tonen aan dat tumordetectie met deze techniek mogelijk is.
Met een hyperspectrale camera meten we binnen enkele seconden de optische eigenschappen van ex vivo borst weefsel in de vorm van reflectiespectra. Deze spectra labelen we met verschillende weefseltypes, verkregen van de patholoog. Weefsels zijn verkregen van patiënten gediagnostiseerd met IDC, DCIS of beide. Doordat de camera in het nabij infrarode gebied meet, zien we weefselkarakteristieken die onzichtbaar zijn met het oog. Hiermee zien we voornamelijk verschillen in de hoeveelheid water, vet en collageen. Doordat tumor- en gezond weefsel optisch verschillend zijn in dit gebied, kunnen we ze van elkaar onderscheiden. We gebruiken hiervoor machine learning algoritmes.
Op ex vivo weefsel van 18 patiënten, hebben we >25.000 spectra verkregen van vier weefseltypes (figuur 1): IDC, DCIS, vet- en bindweefsel (met daarin klierweefsel). Met behulp van machine learning kunnen we deze weefseltypes onderscheiden met een nauwkeurigheid van 91% (figuur 2). Daarnaast kunnen we IDC en DCIS detecteren met een sensitiviteit en specificiteit van respectievelijk 88%-98% en 74%-98%. Deze nauwkeurigheid neemt toe met de grootte van de tumor: IDC en DCIS groter dan 2x2 mm worden correct geclassificeerd als maligne weefsel in meer dan 93%.
De resultaten laten zien dat zowel IDC als DCIS goed van normaal weefsel onderscheiden kunnen worden. Dit maakt hyperspectrale optische imaging een veelbelovende techniek voor het beoordelen van resectieranden, waarmee het aantal positieve resectieranden tijdens borstoperaties in de toekomst verminderd kan worden.